четвртак, 17. децембар 2015.

Da li znate da Eskimi (Inuiti) ne jedu voće i povrće?

Stručnjaci nas često upozoravaju da je potrebno da svakodnevno konzumiramo voće i povrće koje blagotvorno utiče na naše zdravlje. Iz tog razloga iznenađujuće deluje činjenica da ishrana Eskima, odnosno Inuita, kako se danas govori, uopšte ne poznaje voće i povrće.  S obzirom da oni ceo svoj život provedu u predelima okovanim ledom i snegom, njihova ishrana se sastoji isključivo od masti i proteina životinjskog porekla. Uprkos tome, oni manje obolevaju od srčanih oboljenja, visokog pritiska i drugih bolesti koje izaziva masna hrana.


Naučnici su ovu pojavu podrobno izučavali i došli do zaključka da uprskos tome što skoro da i ne unose ugljene hidrate Eskimi ipak unose dovoljno vitamina. Njihovi obroci se sastoje od sirove ribe, i mesa foka, kitova i drugih životinja koja mogu da prežive u zimskim krajevima. Takva hrana je pogodna jer im pruža dovoljno energije koja je neophodna za funkcionisanje u teškim uslovima. Mnogi vitamini koji postoje u mesu se uništavaju kuvanjem i stoga Inuiti koji jedu sirovo meso unose dovoljno vitamina u svoj organizam.

Danas pravih Eskima ima sve manje i manje jer svi počinju da žive modernim životom daleko od ledenih uslova. Ali je njihov primer veoma interesantan i za nauku ali i za nas.

Нема коментара:

Постави коментар